Porsche ger grönt ljus för Mission E

Den första 100 procent eldrivna Porsche är på väg. Styrelsen för Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG gav idag grönt ljus för projektet Mission E.  Dr Oliver Blume, vd för Porsche, säger att "det är början på ett nytt kapitel i sportbilens historia." Bilen beräknas lanseras i slutet av det här årtiondet.

Med projektet Mission E fortsätter Porsche på sin väg mot hållbar tillväxt. Enbart i Stuttgart-Zuffenhausen kan mer än 1 000 arbetstillfällen skapas. Företaget kommer att investera omkring 700 miljoner Euro i sin huvudanläggning där. De närmaste åren kommer man att bygga en ny lackerings- och en ny monteringsanläggning. Den existerande motorfabriken kommer att byggas ut för att tillverka elmotorer. Dessutom kommer den nuvarande karossfabriken att byggas ut. Ovanpå det kommer företaget att investera inom andra områden som berör detta, till exempel utvecklingscentrumet i Weissach.

Konceptbilen Mission E hade världspremiär på bilutställningen Frankfurt International Motor Show (IAA) i september i år. Besökarna fascinerades inte minst av den anslående designen. Den här teknologiska banbrytaren kombinerar fantastiska prestanda med praktiska vardagsegenskaper. 

Bilen har fyra dörrar och fyra individuella säten och en motoreffekt på över 600 hk (440 kW). Den kan därmed både accelerera från 0 - 100 km/tim på under 3,5 sekunder och nå en räckvidd över 50 mil. Den laddas med en 800-volts laddare speciellt utvecklad för bilen, vilket är dubbelt så mycket som dagens snabbladdare. Det gör att litiumjon-batterierna, som är integrerade i golvet, har tillräcklig kraft för 80 procent av räckvidden efter bara 15 minuter. Som tillval kan bilen "tankas" sladdlöst med induktion via en spole som monteras i garagegolvet.
 
- Med Mission E gör vi ett klart uttalande om märkets framtid. Även i en bilvärld i stark förändring kommer Porsche med den här fascinerande sportbilen att behålla sin ledarposition, säger Dr. Wolfgang Porsche, ordförande i Porsche AG.

-Vi tar oss resolut an utmaningen med elektrisk mobilitet. Även med enbart batteridrivna sportbilar är Porsche trogen sin filosofi och erbjuder kunderna de sportigaste och teknologiskt mest sofistikerade modellerna i det här marknadssegmentet, säger Dr. Oliver Blume, vd i Porsche.

Blume tillade hur viktigt projekt Mission E är för Stuttgart-Zuffenhausen som tillverkningsanläggning, för Baden Württenberg som teknologiskt centrum och för hela den tyska bilindustrin.

-En dag att fira! Ja, vi klarade det. Vi har tagit Mission E till Zuffenhausen och Weissach där framtiden har en tradition, säger Uwe Hück, facklig styrelseledamot i Porsche AG.

- Arbetarna gav arbetsgivarna ett erbjudande de inte kunde säga nej till. Det här förebådar gryningen till en ny tid i Zuffenhausen och Weissach. Digitaliseringen kommer att växa tillsammans med oss. Och Fabrik 4.0 blir en större utmaning för arbetsstyrkan, facket och arbetsgivarna. Vi kommer att få ta nya grepp men utan att ge upp de sociala aspekterna. Med dagens beslut kör Porsche med gasen i botten, utan hastighetsbegränsningar in i bilindustrins framtid, säger Uwe Hück
.

 

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2014 registrerades 819 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.