Porsche 911 GT3 RS racer för bana och gata

Med nya 911 GT3 RS bryter Porsche än en gång barriären mellan sportbilar och tävlingsbilar. Den är utrustad med all den motorsportteknik som är möjlig att rymma i en 911 som ändå går att använda för vardagskörning. Nya 911 GT3 RS får världspremiär vid bilsalongen i Génève 2015.

Lättviktskonstruktioner och omfattande förändringar av dess drivsystem och aerodynamik ger den ännu bättre prestanda än 911 GT3. Med en varvtid på sju minuter och 20 sekunder slår 911 GT3 RS till och med det historiska rekordet från supersportbilen Carrera GT på strax under sju minuter och 29 sekunder på Nürburgrings nordslinga. Det gör den här högpresterande sportbilen till riktmärket i sin klass redan vid lanseringen.

Erfarenheter från motorsporten är grunden till dess förbättrade prestanda. Porsche 911 GT3 RS drivs av en sexcylindrig motor på fyra liter som ger 500 hk (368 kW) och ett vridmoment på 480 Nm, tillsammans med en specialutvecklad PDK-växellåda.

Motorn som är den största och starkaste av 911-familjens direktinsprutade sugmotorer, ger 911 GT3 RS en accelerationstid från 0 - 100 km/tim på 3,3 sekunder och till 200 km/tim på 10,9 sekunder. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är enligt NEDC 12,7 liter per 100 km.

Funktioner som att kunna koppla ur med "paddle neutral", det vill säga genom att dra båda paddlarna bakåt samtidigt - jämförbart med att trampa ned kopplingen på en manuellt växlad bil, och fartbegränsare med knappen Pit Speed, har utvecklats för användning i motorsport. De ger föraren större frihet vad gäller kördynamik samtidigt som de ger mer stöd vid körning på tävlingsbana.

Porsche 911 GT3 RS har en långt driven lättviktsdesign. För första gången är taket tillverkat i magnesium. Motorlucka och bagagelucka är gjorda i kolfiber och även andra komponenter är tillverkade av alternativa material. Det gör 911 GT3 RS cirka tio kilo lättare än 911 GT3. Det lättare taket ger dessutom lägre tyngdpunkt vilket förbättrar kurvegenskaperna. Karossen kommer från 911 Turbo och har speciella RS-specifika aerodynamiska hjälpmedel som ger den stora likheter med renodlade racerbilar. Den främre spoilern med minimal markfrigång och den stora bakre vingen förstärker det intrycket.

En 30 cm bred fördjupning sträcker sig över mittpartiet av kolfiber-huven och magnesiumtaket. Det är en stilistisk referens till fördjupningen i bagageluckan på de klassiska 911-modellerna med luftkylda motorer. En annan unik detalj är de främre hjulhusens luftkanaler med utsläpp i den övre delen av framskärmen - precis som i renodlade tävlingsbilar. Det ger ökat marktryck på framaxeln.

Chassit i Porsche 911 GT3 RS har trimmats för maximal precision och bästa köregenskaper. Bakaxelstyrning och Porsche Torque Vectoring Plus med helt variabel diffbroms på bakaxeln ger livligare köregenskaper och den ökade spårvidden fram och bak ger ännu mindre krängning och förbättrad stabilitet jämfört med 911 GT3.

Dessutom har 911 GT3 RS de bredaste däcken av någon 911-modell. Det ger ännu kvickare styregenskaper och ännu högre kurvhastigheter.

Utformningen av interiören i 911 GT3 RS med detaljer i Alcantara baseras på den nuvarande 911 GT3. En viktig nyhet är tävlingsstolarna som är baserade på skalstolarna i kolfiber från 918 Spyder. Andra standarddetaljer är Club Sport-paketet med bultad skyddsbur bakom framsätena, förberedelse för huvudströmbrytare till batteriet, separata sexpunktsbälten och brandsläckare med fäste.

Sport Chrono-paketet som är ett tillval innehåller bland annat appen Porsche Track Precision för smartphones. Den kan användas för att automatiskt få varvtider uppmätta via GPS och logga data på en smartphone för parametrar som hastighet, sidokrafter i kurvor och acceleration och inbromsning. Föraren kan sedan dela och jämföra data med andra förare.

Porsche 911 GT3 RS kan beställas redan nu och kommer att lanseras i maj 2015. Priset i Sverige kommer att bli 1 760 000 kronor.

911 GT3 RS: Bränsleförbrukning stad 19.2 l/100 km; landsväg 8.9 l/100 km; blandad körning 12.7 l/100 km; CO2 utsläpp 296 g/km.

 

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2014 registrerades 819 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.