Hämta din Porsche själv vid fabriken

Från fabriksporten till ytterdörren. Sedan i början av år 1950 kan kunder själva hämta sin Porsche vid huvudkontoret i Zuffenhausen. Antalet kunder som hämtar sin bil vid fabriken har stadigt ökat under de gångna sex decennierna. Bara under 2014 hämtade runt 3 100 kunder sin Porsche i Zuffenhausen.

Tio procent av kunderna kommer från USA, fem procent kommer från något annat europeiskt land än Tyskland, bland annat från Sverige. Cirka 85 procent reser från någon del av Tyskland till stadsdelen Zuffenhausen i norra delen av Stuttgart.

Där väntar ett omfattande program med fabriksbesök, en tur genom Porsche-muséet och en trerätters meny i gästmottagningen på fabriksområdet. Först under hösten 2015 blev konceptet förnyat.

Historien om Factory Collection i Zuffenhausen började strax efter att den första Porsche 356 tillverkats den 6 april 1950 i Stuttgart. Porsche gjorde en dygd av nödvändigheten; något Porsche Center fanns ännu inte och nätet av oberoende bilhandlare var fortfarande mycket glest. Ville kunderna köpa en Porsche var de tvungna att anmäla sig vid grinden till fabriken i Zuffenhausen.

I Stuttgart kunde kunderna sedan rådgöra, tala om tillbehör, konfigurera bilen, göra en beställning, komma överens om leveranstid. Porsche-kunderna fick redan från början en nära kontakt med sin bil - då liksom nu. Också fabriksbesöket strax före överlämningen har ända till denna dag blivit oförändrat och det ger kunden en inblick i den höga graden av handarbete i produktionen.

-Vi investerar fortlöpande i Factory Collections historiska struktur och service genom att erbjuda en shuttle-service med fordon som Porsche Exclusive förädlat, säger Ingo Frenkel, chef för kundcentret och därmed ansvarig för undermärkena Porsche Exclusive, Classic och Factory Collection Zuffenhausen.

Ett resultat av det; på vägen till gästmottagningen passerar kunderna den träbyggnad där de första leveranserna gjordes för 65 år sedan.

På grund av den låga produktionskapaciteten under 1950-talet blev kunderna handplockade. Till en av de mest berömda köparna av en tidig årsmodell av Porsche hör Roman Polanski, regissör och skådespelare i filmen Vampyrernas natt. Till hans ära lade då Porsches medarbetare med Dracula-tänder i bilen.

Kunderna på 50-talet hälsades välkomna av ikonen, racerföraren Herbert Linge. Han hjälpte kunderna att lära känna sin Porsche och introducerade dem för sportvagnens egenskaper.

Idag kan kunder hämta sin Porsche vid anläggningen i Zuffenhausen, oavsett om det är en 911, Boxster eller Cayman tillverkad i Zuffenhausen, eller om det är en Panamera, Cayenne eller Macan tillverkad i Leipzig.

I Porsche-muséet dyker Factory Collection-kunden ned i Porsches tradition och historia. Särskilt stolt är Dr. Tobias Donnevert, chef för Factory Collection och Exklusive-rådgivningen i Zuffenhausen, över att konceptet Factory Collection verkligen förtjänar sitt namn: "Våra kunder passerar fabriksporten tillsammans med Porsches medarbetare och kan från fönstren i kundloungen följa det som sker i fabriken."

På Porsches FIA-certifierade testbana i Leipzig kan kunden dessutom lära känna sin Porsche och accelerera och testa kurvtagningsförmågan. Det gör cirka 1 900 kunder per år. Oavsett om kunderna hämtar sin bil i Zuffenhausen eller i Leipzig tar sig instruktörerna tid att förklara deras nya Porsche för dem, att ställa in förarstolen optimalt, att koppla ihop mobiltelefonen med Porsche Communication Management-systemet eller svara på frågor om de många assistanssystemen.

 

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2014 registrerades 819 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.